Sokak számára igen komoly dilemmát jelent, hogy a hazánkban két leggyakoribb hőszigetelő rendszer közül kiválassza a számára legmegfelelőbbet, ebben igyekszünk segítséget nyújtani a következő rövid írásunkban.

Az EPS (expandált polisztirol) nemrégiben még 98%-os részarányával egyeduralkodónak számított a homlokzati hőszigetelő anyagok piacán. Nem csoda, hiszen alacsony árával és hosszú élettartamával sokak figyelmét felhívta magára, azonban a hőszigetelési igények növekedésével egyéb alternatív technológiák is helyet követeltek a piacon, a legsikeresebb közülük az iparban ugyancsak régóta alkalmazott szálas kiképzésű bazaltgyapot. Sokáig nem becsülték sokra a szálas szigetelő anyagokat, hiszen csak egyfajta, kis térfogattömegű, bálás formában voltak kereskedelmi forgalomban, az épületszigetelésben inkább a szarufák közti tetőszigetelésre alkalmazták.

Azonban a teljesen természetes anyagú bazaltból készült kőzetgyapot gyártásánál a technológia továbbgondolásával, minden feladatra speciális típusú termék került kifejlesztésre, így megjelenhettek a nagyobb tömörségű táblák, melyek a födémszigetelés mellett, homlokzati szigetesre és kiválóan alkalmasnak bizonyultak.

A kőzetgyapot számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik, ezek a következők:

– jó hangszigetelő és hanggátló képesség;
– tűzálló és tűzgátló képesség;
– ellenállóság a bogarak és a rágcsálók ellen;
– nagyon jó páraáteresztő képesség (ennek feltétele a megfelelő vakolat);
– víztaszító képesség;
– nem zsugorodik, hőtágulása nincs;
– könnyebb résmentesen illeszteni a táblákat a rugalmassága miatt, a fal egyenetlenségeit jobban követi.

A fenti tulajdonságok közül a gyakorlatban a rugalmas tulajdonsága bizonyulhat a leginkább fontosnak, amikor egyenetlen felületek szigetelését kívánjuk elvégezni, ekkor a hagyományos EPS esetében biztosan utólagos felületkiegyenlítő vakolást kellene végeznünk.

Mindezek ellenére hátrányokkal is rendelkezik az EPS-el szemben ezek pedig a következők:

– jóval magasabb az ára;
– kevésbé alaktartó, így alacsonyabb magasságtól kell kezdeni a dübeles rögzítést;

A fenti pozitív tulajdonságok nem minden esetben jelentenek, olyan előnyt, amiért érdemes lenne a jelentős ártöbbletet kifizetnünk egy kőzetgyapot hőszigetelésért.

Mindemellett a hagyományos EPS is rendelkezik, olyan pozitív tulajdonságokkal, melyeket a kőzetgyapot hőszigetelés nem tud biztosítani:

– könnyű, magasabb falak hőszigetelését is lehet csak ragasztással, dübelezés nélkül rögzíteni;
– könnyű szabni, méretre vágni;
– alacsony árfekvés;
– házilag is kivitelezhető, némi előképzéssel.

Természetesen számos hátránnyal is rendelkezik az EPS a kőzetgyapot hőszigeteléssel szemben, ezek:

– a merevsége miatt nehéz hézagmentesen rögzíteni, hőhidak miatt nem kedvező;
– szintén e miatt nehéz egyenetlen falhoz illeszteni, esetlegesen szintkiegyenlítő vakolás szükséges;
– gyenge páraáteresztő képesség;
– nem természetes anyag.

Amennyiben ezek végigolvasása után úgy érzi, hogy nem sikerült döntésre jutnia az EPS és a kőzetgyapot szigetelés között, kérjük, mérlegelje a következő megállapításokat:

– fokozott hangszigetelési igény esetén megfelelőbb a kőzetgyapot;
– ha fenn áll a vizesedés esélye (például a lábazaton keresztül történő felázás következtében) válassza a kőzetgyapot termékeket;
– amennyiben nagy magasságig szükséges elvégezni a homlokzat szigetelését megfelelőbb lehet az EPS;
– egyenetlen homlokzat szigetelése esetén megfelelőbb a kőzetgyapot;
– környezetvédelmi szempontból a kőzetgyapot elfogadottabb természetessége következtében.

Amennyiben az előző felsorolásban bemutatott különleges esetek egyike sem áll fenn, nyugodt szívvel használjuk az alacsonyabb árral rendelkező EPS-t, bizonyítottan nem kell tartanunk a penészesedéstől. Amennyiben anyagi lehetőségeink engedik használjuk a teljesen természetes, környezetbarát kőzetgyapotot annak előnyös tulajdonságaival együtt.

Az EPS ellen kifogással nem élünk, de az is elmondható, hogy kőzetgyapot termékek szinte minden szempontból ha csak kicsivel is, de jobban teljesítenek.

Forrás: www.megujulofutes.hu