Egy falazat minősége döntő mértékben függ a beépített hő- és hangszigetelések kialakításától. Ezért mindenekelőtt a rendszer összetevői felelnek, de meghatározó jelentősége van a szakszerű tervezésnek és kivitelezésnek is. A hozzáértő tervezés során az adottságoknak megfelelő (alapfelület minősége  falazat szerkezete, összetétele) rétegrend kerül kialakításra. A megfelelő végeredmény eléréséhez fontos a tervekben, termékismertetőkben és kivitelezői előírásokban foglaltak betartása a kivitelezés során.

A hőszigetelés lépései:

1. A polisztirol homlokzati hőszigetelő lemezek felragasztása
2. Az üvegháló elhelyezése
3. Simítás
4. Alapozás
5. Nemesvakolat felhordása

A hőszigetelés leírása:

A polisztirol homlokzati hőszigetelő lemezek felragasztása

Ha a felületi egyenetlenségek az 1.5 cm-t meghaladják akkor a munka megkezdése előtt ki kell javítani .A legalsó homlokzati hőszigetelő lemezsor alá a táblák felhelyezése előtt vagy tartólécet vagy lábazati alumínium szegélyt rakjuk. Ha tartólécet rakunk azt a munka befejeztével el kell bontani. A szegélyt betonra min. 80 cm-enként, téglafelületre 50 cm-enként kell rögzíteni.

A homlokzati hőszigetelő lemezekre a ragasztót az élek mentén folyamatosan, a felületén legalább hat helyen pontokban kell felhordani és kötésben kell felragasztani.

A sarkoknál az egyik lemeznek annyira kell kiállnia a falsíkból hogy a rá merőleges lemez teljesen átfedje. Régi épületeknél, bizonytalan tapadású felületeknél , többszintes épületeknél dübellel is rögzíteni kell a lemezeket. A ragasztási munka befejeztével a ragasztó megkötése után a kilógó darabokat le kell vágni . A sarkokat, éleket, és a táblák közötti síkbeli eltéréseket csiszolással kell kiegyenlíteni.

Az üvegháló elhelyezése / simítás

Egy rozsdamentes 10 mm fogassimítóval legalább 2 mm vastagságban felhordjuk a ragasztóhabarcsot. A friss rétegbe függőleges mozdulatokkal besimítjuk a hálót a fogassimító élével úgy hogy legalább 10 cm-es átfedése legyen. Ha nem használunk hálós élvédőt, akkor az éleknél, sarkoknál 20 cm-es átfedéssel számoljunk. A ragasztórétegbe bedolgozott üveghálót 1-2 mm vastag ragasztó-habarccsal, a fogassimító egyenes élével még frissen átsimítjuk. Ügyelni kell arra hogy ne keletkezzenek üregek. A ragasztó megkötése után a felületet átcsiszoljuk, úgy hogy a háló ne sérüljön meg.

Alapozás

Az alapozót a vödörben jól fel kell keverni , és hígítás nélkül kell felhordani ecsettel, hengerrel vagy szórással. A száradási idő min. 12 óra.

Nemesvakolat felhordása

A dörzsölt vakolatot a vödörben kézi keverőgéppel lassan kell felkeverni. Rozsdamentes acélsimítóval a szemcsenagyság vastagságban felhordjuk, és 10-15 percen belül műanyag simítóval feldörzsöljük. A vakolás TILOS + 5 fok alatt.