A legfontosabb és legáltalánosabban használt tetőtartozékok a tető beázását meggátló és a tetőszerkezet élettartamát megnövelő fóliák és lemezek.
Az első kérdés: páraáteresztő vagy párazáró fóliát válasszak? Fontos lehet még a termék vastagsága (tartósság, szegállóság) és Sd-értéke (ez fejezi ki a páraáteresztő képességet), esetleg tűzállósága (mint különleges igény).

Párazáró fóliák

A párazáró tetőfóliák általában polietilén vagy polipropilén alapanyagból készülnek hálóerősítéssel vagy saját anyagából szőve, néha ellátják őket alukasírozással (hőtükörrel). Jellemző súlyuk: 90–140 g/m2. Sd-értékük általában 3–10 m közötti. Sokszor e termékek mikroperforációval készülnek, ami páraáteresztővé ugyan nem teszi ezeket a fóliákat, de a kivitelezési hibákból a szerkezetbe jutott feltorlódott pára elvezetését segíthetik. 

Felhasználhatóságuk korlátozott: csak fűtetlen és lakatlan padlásterek esetén alkalmazhatók. Korábban javasolták ezeket a fóliákat azon tetőtér-beépítésekhez is, amikor a szarufák közét nem töltötték ki teljes keresztmetszetében hőszigetelő anyaggal és így a fólia alatt egy átszellőztetett légrés alakult ki, ami az esetlegesen feldúsuló párát kivezette a szerkezetből.

Az új hőtechnikai szabványok és energiatakarékossági irányelvek miatt napjainkban már nem készülnek ilyen tetőterek (mindig kitöltik a szarufák teljes keresztmetszetét hőszigeteléssel), így ez a felhasználási terület megszűnt. Figyelembe kell venni azt is, hogy ezek az olcsó, vékony, egyrétegű termékek már a héjazat alatt létrejövő nagy hőingadozástól is néhány év alatt tönkremehetnek! Az időjárásnak kitett részeken (pl. az eresznél) még jobban felgyorsulhat ez a folyamat.

Páraáteresztő fóliák

A páraáteresztő tetőfóliákat a tetőtér-beépítéseknél általánosan használják. Alkalmazásukkor a szarufák teljes keresztmetszete kitölthető hőszigeteléssel. 

Könnyűszerkezetes építésmóddal készülő épületeknél is előszeretettel alkalmazzák ezeket a fóliákat. Az általános 1,5 m-es tekercsméret mellett kifejezetten a szerelt házakhoz készülnek 2,6, 2,8 és 3 m homlokzatmagassághoz igazodó tekercsekben is. 

Alapanyaguk általában háromrétegű polipropilén- (PP) szövet + fólia + PP-szövet összeállítás műgyantával összepréselve, amiben a középső fóliaréteg egy páraáteresztő membrán szerepét tölti be. Gyártanak hőtükrös változatot is.

Súlyuk általában: 95–170 g/m2. Sd-értékük jellemzően 0,02–0,05 m (a 0,5 m-nél kisebb Sd-értékű fóliákat tekinthetjük páraáteresztőnek). Előnyük az anyagszerkezetükből adódó nagyobb szilárdság és szegállóság, így a kivitelezés során kevesebb sérülés/átszakadás éri a fóliát. Használatukkal hosszú távra megnyugtató módon megoldott a tető csapadékvíz- és páravédelme.

Forrás: www.szephazak.hu