Szeretné a térkő lerakását saját maga megcsinálni? Semmi akadálya! Lépésről lépésre haladva leírjuk Önnek, hogyan kell haladnia, s a gyakran elkövetett hibákra is rávilágítunk.

A térkő lerakásának lépései

1. A megfelelő térkő kiválasztása

2. Alapozás

3. Fagyvédő/teherhordó réteg kialakítása

4. Ágyazat kialakítása

5. A térkő lerakása

6. Fugázás

7. A burkolt felület ledöngölése (bevibrálás)

8. Gondozás – ápolás

 A térkő lerakásának leírása:

A megfelelő térkő kiválasztása

Garázsbeállók, járdák, kerékpárutak kialakítására elegendő a 6 cm-es térkő.

Állandó forgalomnak (teherautó) kitett utak, parkolók  esetében a 8 cm-es vastagságú térköveket ajánljuk.

Alapozás

Alapfeltétel a megfelelő teherbírású és vízelvezetésű fagyálló aljzat készítése.

Ehhez 40-80 cm mélységben a talaj ki kell szednünk. A tervezett szélektől kb. 30 cm-el szélesebbre szedjük ki és 1-2 %-os lejtéssel alakítsuk ki a megfelelő vízelvezetés miatt.

Ha a burkolat épülethez fog csatlakozni akkor mindig az épülettől kifelé kell lejtetni.

Fagyvédő/teherhordó réteg kialakítása

A következő teendő a teherhordó réteg kialakítása . Gyalogos forgalom esetén elegendő a 10-20 cm vastagság míg szegélygépkocsi forgalomnál 15-30 cm javasolt. Ez a réteg készülhet homokos kavicsból, zúzott kőből, és földnedves betonból is. A lényeg hogy a felhasznált anyag agyagmentes legyen mert elszíneződést okozhat a burkolaton. Megfelelő víztartalom mellett egyenletesen tömöríteni kell a kész felületet.

Ágyazat kialakítása

A már elkészített teherhordó rétegre 0,2-0,4 cm szemcsenagyságú zúzalékból vagy homokos kavicsból készítsünk egy 3-4 cm vastag ágyazatot lehúzóléc segítségével.

Vegyük figyelembe hogy a végleges utolsó tömörítésnél még kb. 0,5- 1 cm-el a felület megsüllyed. Ezt a réteget nem kell tömöríteni.

Tipp: Mindig csak akkora felületet készítsünk elő amennyit az adott idő alatt le tudunk rakni.

A térkő lerakása

A lerakást általában a legmélyebb pontról és szélről magunk felé indulva kezdjük hogy a már elkészült ágyazatunk ne sérüljön meg. A lesimított burkolatágyra többé rálépni nem szabad. A térkő lerakásánál az esztétikus kivitelezés érdekében használjunk zsinórt vagy lécet az egyenes fugavonal megtartásához. A fuga mérete 3-5 mm kell hogy legyen. Színes térkövek esetén egyszerre több raklapból dolgozzunk a megfelelő színhatás elérése miatt.

Fugázás

A fugákat száraz és finom 0-2 mm szemcsenagyságú homokkal söpörjük be enyhén. A teljes telítettségű fugázást a bevibrálást követően kell majd elvégeznünk .

A burkolt felület ledöngölése (bevibrálás)

A tisztára söpört száraz felületet az erre alkalmas gumiborítású vibrátorral a szélekről kiindulva közép felé haladva addig döngöljük míg a megfelelő burkolatszilárdságot el nem érjük. Ezután a fugákat teljesen feltöltjük a homokkal.

Gondozás – ápolás

A fugákat hosszabb időn át többször fel kell tölteni . Ha a térkövek elpiszkosodnak akkor keményebb seprűvel és folyóvízzel tisztíthatóak.